Dierenwelzijn, gezondheid en pure smaak
Wist je dat in Vlaanderen meer dan 3,2 miljoen leghennen in zogenaamde ‘verrijkte’ kooien zitten? Per kip is er in zo een kooi ongeveer 1 A4-pagina ruimte, is er veel te weinig scharrelmateriaal, legnesten en veel te lage zitstokken. Het verenkleed van deze kippen raakt vaak erg beschadigd. Wanneer ze na 13 maanden uit de kooi komen, hebben ze vaak amper nog pluimen.
Biologisch kippenvlees daarentegen komt van kippen die in overvloed frisse lucht, daglicht en buitenruimte hebben gehad. Deze kippen worden gevoed met uitsluitend biologisch voer dat is aangepast aan de langzamere groei. Biologische kippen hebben per dier 4 m² uitloop en hebben dus heel wat meer ruimte dan kippen in ‘verrijkte’ kooien.
Nutritioneel
In de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven, behoort kip tot de lichtgroene zone. Er wordt aangeraden om wit vlees (kip en ander gevogelte) te verkiezen boven rood vlees (vb. rund- en varkensvlees).
Ten opzichte van rood vlees bevat kip minder zink en ijzer. Wel biedt kip deze mineralen aan in een goed opneembare vorm. Kip is daarnaast rijk aan hoogwaardige eiwitten en vitaminen B3 en B6. Het is eveneens een prima bron van vitamine B12 en selenium.
Bewaring
Kip en kipgerechten bewaren vraagt om extra aandacht omwille van Salmonella en Campylobacter. Het kippenkarkas en kippenvel is namelijk erg gevoelig voor contaminatie ervan. Onzorgvuldige bewaring of bereiding van kip kan hierdoor tot een voedselvergiftiging leiden.
Echter geen reden om je zorgen te maken, want met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen, verminder je de kans op besmetting met deze en andere bacteriën:
Bereiding
Er zijn erg veel manieren om kippenvlees klaar te maken. Zowel met hartige als met zoete smaken is kip, met zijn neutrale smaak, perfect te combineren. Heel wat klassieke gerechten bevatten kippenvlees. Denk maar aan coq au vin, vol-au-vent, kip rouleau, kip kerrie,…
Kipfilet wordt vaak gebakken, klaargemaakt in de wok of in soep verwerkt. Kippenpoten- en vleugels worden kan je bakken, in de oven garen of op de Barbecue geroosterd.
Lees meer over onze biologische kippen.