Categorie: bladgewas
Oorsprong: deze groente is per ongeluk ontdekt toen enkel wortels of pennen onder een laagje grond bedekt lagen en deze begonnen door te schieten. Na veredeling en intensieve teelt werden vaste witloofkroppen bekomen. Het is een Brusselse ontdekking.
Eerst worden de wortels of pennen gezaaid in het voorjaar. In het najaar worden deze geoogst, opgeslagen in vries en koelcellen en vervolgens gestekt om tot witloof uit te groeien.
Men maakt een onderscheid tussen grondloof en hydrocultuur witloof. De teelt in de grond is zeer beperkt, de teelt op water daarentegen neemt toe. De teelt gebeurt steeds in het donker.
Culinair: echte kwaliteit krijg je dit seizoen! Witloof is het jaar rond verkrijgbaar, maar de kroppen zijn van topkwaliteit tussen september en mei.
Culinaire toepassingen: het verwijderen van de buitenste bladeren en de harde kern onderaan is voldoende voor toepassingen in de keuken. Je kan de stronken in zijn geheel stoven of versnijden en ze als volgt verwerken: rauw met een appel in een sla, in een ovenschotel met ham en kaas, in een romige witloofsoep, als quiche met witloof en geitenkaas.
Bewaren: Witloof in topconditie aangekocht kan je gemakkelijk nog een week gekoeld bewaren, afgesloten van licht. Onder invloed van licht krijgen de witte blaadjes een groene kleur.
Tip: let er bij aankoop op dat de krop mooi gesloten is. De bladeren moeten gaaf en mooi wit zijn.
Tip: de bittere smaak is lang niet meer zo bitter als in de oorsprong, maar als dit toch een hindernis zou zijn, kan deze smaak verzacht worden door toevoeging van een zoete appel of kaassaus.
Beschikbaar: jaarrond beschikbaar via lokale teelt
Voedingswaarde: vers witloof bevat veel vitamine C, Vitamine B1 en B2 , Calcium, Ijzer en Kalium. Het is een caloriearme groente, dit heeft vooral te maken met het gegeven dat witloof voor 90% uit water bestaat.