Burgemeester van Tienen op bezoek

Nieuws Onze Belgische producenten Recepten Seizoensgroen

Burgemeester van Tienen, Katrien Partyka, kwam op bezoek bij ons. Zaakvoerders Steve en Lien Portauwe, de tweede generatie binnen het familiebedrijf, stelden o.a. het nieuwe gebouw voor dat recent op de Feed Food Health campus voor innoverende voedingsbedrijven in Tienen gebouwd werd.


Martine Ponsaerts, bedrijfsleider bij Ponsaerts NV en voorzitter van UNIZO Tienen-Hoegaarden-Boutersem en burgemeester van Tienen, Katrien Partyka

Duurzaamheid als uitgangspunt
Tijdens de rondleiding in het gebouw, werden verschillende duurzame aspecten toegelicht die voorzien werden in het bedrijf. Zo wordt er o.a. gewerkt met eigen multitemperatuur vrachtwagens en gekoelde loskades zodat de koude keten niet doorbroken wordt. Ook ligt er voor 165 Megawatt aan zonnepalen op het dak van het gebouw en wordt er met warmterecuperatie gewerkt. Verder zijn er vaste leveringsdagen voor de klanten. Op die manier kan er met het eigen routesysteem een zo ecologisch mogelijke route uitgestippeld worden die rekening houdt met de wensen van de klant.  

Lien en Steve Portauwe, zaakvoerders Marma

Bio is er niet meer alleen voor de ‘geitenwollensok’ 
Wat in 1995 startte met het verdelen van slechts enkele bio-producten in een garage, is intussen uitgegroeid tot een onderneming met familiaal karakter dat meer dan 5000 bio-producten verdeelt.  

“Bio-producten zijn hip, er is sinds enkele jaren een enorme groei.” zegt Steve Portauwe, zaakvoerder van Marma.  

Zowel volwassenen, maar zeker ook jongeren, hebben steeds meer aandacht voor het belang van bio-producten. Toch is het aandeel van bio-producten in België nog steeds maar 3% van de totale markt. De markt is echter erg versnipperd. Marma wilt daarom met een breed gamma (momenteel 40% verse producten en 60% droogwaren) een totaalaanbieder van bio-producten zijn. Hierbij wordt er veel samengewerkt met lokale, kleinere producenten. De beleving van deze producten is belangrijker dan ooit. Ook burgemeester Partyka ziet er het belang van in om de verkoop van deze producten in de toekomst te stimuleren. Voor Partyka is het daarom een droom om in Tienen naast de wekelijkse rommelmarkt in de toekomst ook een bio-markt te kunnen openen. 


Steve Portauwe en burgemeester Katrien Partyka

Knelpunten in beeld gebracht 
Een correct beeld van wat ondernemers dagelijks ervaren werd geschetst. Partyka was alvast onder de indruk van de aanpak en de groei van het bedrijf. Burgemeester Partyka nam daarnaast ruim de tijd om te luisteren naar de knelpunten waar een bedrijf tegenaan loopt en de punten waar men soms door regelgeving gehinderd wordt.  

“Online verkoop boomt. Niet meegaan in het online verhaal kan grote gevolgen hebben.” zegt burgemeester van Tienen Katrien Partyka. 

In Tienen zijn er enkele voorbeelden van bedrijven die tijdens de lockdown-periode een goede zaak gedaan hebben door mee te gaan in het online verhaal. Andere bedrijven kregen het lastig door er niet aan deel te nemen. Ook kleinere bio-winkels zien het nut niet altijd in van online verkopen. Op die manier nemen buitenlandse projecten soms dit aandeel in de markt in. Zo kan Nederland bijvoorbeeld met goedkopere distributiekrachten werken en heeft Duitsland dan weer schaalvoordelen.


vlnr: Steve Portauwe, Frederiek De Kimpe (belangenberhartiging UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel), Lien Portauwe, Koen Vlayen (accountmanager UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel), burgemeester Katrien Partyka

“Het is moeilijk voor groeiende bedrijven om een plaats te vinden ten oosten van Leuven. En toch is dit belangrijk, o.a. voor de medewerkers die er werkzaam zijn.” aldus Frederiek De Kimpe, belangenbehartiger bij Unizo.  

Tienen heeft een aantal zones, sommige zeer recent, voor industrie. Burgemeester Partyka geeft aan dat we er wel zuiniger, creatiever en ruimte-efficiënter mee moeten omgaan. Zo moeten de wegen zelf en de ontsluitingen naar snelwegen voorzien worden en kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met gezamenlijke parkeerruimte voor meerdere bedrijven. Unizo vult aan dat bedrijven hier soms tegen de regels aanlopen, dus dat een samenwerking op dit vlak zeer nuttig zou zijn. Ook Marma heeft een zoektocht naar een geschikte locatie achter de rug, maar heeft nu op de huidige locatie een plek gevonden waar alle activiteiten in één gebouw kunnen plaatsvinden. Het is wel niet altijd eenvoudig om geschikte werkkrachten te vinden vult Lien Portauwe aan. Ondersteuning bij vacatures door de overheid is zeker welkom.  

Nieuw gebouw van Marma officieel geopend tijdens opendeurdag!

Onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden

Interview met medewerker Celine

Medewerker Ludo, een echte natuurliefhebber

Waarom kiezen voor bio kip?

Assortiment groenten en fruit wordt uitgebreid aan scherpe prijzen!

Welkom Irina!

Interview met medewerker Samia

Dubbel interview Lien Portauwe – Maria Wolfs

Sterke groei Marma beloond met nominatie Trends Gazellen

Alles kan veggie

Een gedreven magazijnier/receptionist, dat is Steven in een notendop!

Het bio label met het groene blaadje

Welkom Monique!

NIEUW: ultravers bio brood en banket

Openstaande vacatures

Bekroonde bio producten

Boekhoudster en natuurliefhebster Nele

Nieuw bij Marma: Ultravers bio vis & vlees!

Waarom is bio niet de Standaard ?

Marma is verhuisd naar Fred Chaffartlaan 11 in tienen

Maak kennis met Bart, jouw account manager voor Vlaanderen!

Ecologische alternatieven voor vrijwel alles

Covid 19 en bio

Veiligheid, Risico Beheer en HACCP

Kanaal Z 'Alle zaken op een rijtje' brengt Marma in beeld

Marma, een goed georganiseerd logistiek apparaat

Marma routeplanner. Goed voor het milieu en tijdsbesparend!

Marma pakt uit met verse bio groenten en fruit!

Marma blijft de customer service optimaliseren.