Medewerker Ludo, een echte natuurliefhebber

Nieuws Recepten Seizoensgroen

Ludo Segers, Warehouse & Transport Advisor

Als je jezelf moet beschrijven, dan ben jij…?

  • Een natuurliefhebber en een optimistische levensgenieter,  maar ook een logistieker in hart en nieren
  • Vader van 2 zonen en 2 dochters waar ik heel fier op ben. Mijn dochters hebben beiden een doctoraat in de genetica. Mijn oudste zoon is leraar wiskunde en fysica en mijn tweede zoon is manager, ook in de logistiek.
  • Afkomstig uit een groot, kroostrijk landbouwersgezin, met veel respect en aandacht voor iedereen, ook eenvoudige en minder bedeelde mensen. Zelf hadden we het ook niet altijd gemakkelijk en was het soms moeilijk om rond te komen. Mijn moeder is  overleden toen ik nog geen twee jaar was. Dankzij mijn stiefmoeder, had ik het geluk om verder te kunnen studeren voor bio-ingenieur.
  • Mijn 8 kleinkinderen zijn mijn grootste rijkdom. Met hen werken in de tuin, vogelhuisjes knutselen of groenten en fruit oogsten is mijn lang leven.

Hoe ben je bij Marma terecht gekomen?

Mijn eerste job was als consulent in de zuivelindustrie. Ik begeleidde melkveehouders om melk van hoge kwaliteit te produceren. Via die job ben ik in de logistiek gerold waar ik na een bepaalde periode de melkophaling met 90 ophaalwagens en meer dan 100 chauffeurs  op me nam. Het bedrijf werd echter overgenomen en ik moest verhuizen naar Aalter. Toen heb ik beslist om over te stappen naar een bedrijf dichtbij mijn woonplaats, gespecialiseerd in distributie van voeding naar de foodservice markt. Ook dit bedrijf werd overgenomen en daarna ben ik als zelfstandige bij de vleesindustrie terecht gekomen. Het bedrijf verdeelde eigen producten en producten van derden, allemaal gekoelde voedingsproducten. Hier was één van mijn opdrachten om de verschillende goederenstromen just in time samen te brengen en in een one stop shopping verhaal te leveren aan de retailmarkt.

Op een bepaald moment heeft Marma contact opgenomen en zag ik heel wat kansen om het bedrijf op vlak van logistiek te optimaliseren. We zijn samen in zee gegaan in april 2018. Dankzij mijn lange ervaring hebben wij op korte tijd veel kunnen verwezenlijken: een routesysteem voor de vrachtwagens, indeling van de klanten per regio, uitbouw van het Warehouse Management Systeem en het voorraadbeheer, nieuwbouw neerzetten met een lange termijn plan,… Kortom, ik begeleid Marma in het moderniseren van het bedrijf via moderne technieken. Marma is intussen al lang geen klein bedrijfje meer, maar een middelgroot familiebedrijf waar logistiek heel wat goederen-  en informatiestromen beheerd en beheerst moeten worden. En geloof me het is anders en ook wel uitdagender in de BIO markt dan in de reguliere voedingsmarkt, met minder aanbieders-producenten  en veel strengere BIO controles.

In welke punten blinkt Marma volgens jou uit?

We doen er alles aan om zowel de consument als de overheid te overtuigen om bio teelt als antwoord te zien op problemen van onder andere het klimaat, de nitrificatie van de bodem of de eutrofiëring van de oppervlaktewateren, het dierenwelzijn en de biodiversiteit.  Het is onbegrijpelijk dat de overheid hier nog altijd niet meer voor doet, terwijl het antwoord klaarligt met het bio verhaal (zie ook blog Waarom is bio niet de standaard?). In het niet bio verhaal worden onder andere nitraten, aangemaakt met fossiele brandstoffen, cokes, kolen en aardgas, gebruikt om gewassen  meer te doen opbrengen per ha en waar het onkruid wordt gedood met herbiciden die na verloop van tijd  telkens opnieuw toch niet zo gezond blijken te zijn, denk maar aan Roundup (glyfosaat) dat inmiddels voor particulier gebruik verboden is.

De helft van de energie (calorieën) van de  in Europa geteelde voedingmiddelen is trouwens  niet afkomstig uit Europa – denk maar aan de fossiele energie of de import van miljoenen tonnen soja voor de veevoeding- terwijl er meer dan genoeg mogelijkheden zijn om het anders te doen (vb. de bio of recyclagelandbouw, zonder kunstmest en waar onkruid mechanisch wordt verwijderd).

Onze klantenbenadering. We gaan voor een op-en-top customer service en gaan hier heel ver in. We zijn bijvoorbeeld bereid om potjes uit een karton te halen, zijn flexibel in levertijden en -methoden, geven de mogelijkheid om bij te bestellen terwijl onze magazijniers de bestellingen al aan het klaarzetten zijn, zoeken naar oplossingen om beter te werken en we willen onze klanten helpen om goede bio producten aan de man te brengen,… En de familie is voortdurend op zoek naar nieuwe producten en lokale  bio producenten om een zo volledig mogelijk assortiment te kunnen aanbieden in alle categorieën: ultravers, vers, droog, non food en diepvries.

Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?

Ik geniet van uiteten gaan met een glaasje goede wijn , een weekendje weg naar onze Belgische Ardennen of een vakantie in Bretagne, Frankrijk. Geld oppotten is voor mij niet weggelegd, ik geniet graag ten volle van het leven.

Je vindt me vaak in de natuur waar ik ga wandelen of fietsen. Ik heb ook een grote tuin (80are) met groenten, fruit en speciale bomen. Er staat een grote serre met tomaten, pepers, aubergines, komkommers of zoete aardappel,… Ik zoek ook Mediterrane bomen die voldoende winterhard zijn om hier te overleven. Er staan bijvoorbeeld enkele citroenbomen, aardbeienbomen, chocoladeranken, de paw paw boom, gojibessen en kiwi maar ook oude inheemse rassen zoals moerbei, kweepeer of mispels. Noem iets op en ik heb het vast in mijn tuin staan! Regelmatig zit ik dan ook tot het donker wordt in mijn tuin, het is een echte uitlaatklep.

Ik kan er ook uren over vertellen. Zo komt flierefluiter van vlierhout. Dit hout heeft zacht wit merg. Als je met een kleine tak het merg uit de dikke tak haalt, een gleufje maakt en de dunne tak er dan onderaan weer in steekt en op en neer te beweegt terwijl je erop blaast, heb je een (fliere)fluitje. Het vraagt wat tijd om dit te maken, vandaar dat een flierefluiter gezien wordt als iemand die zorgeloos door het leven gaat zonder veel nuttigs te doen.

Naast tuinieren, vind ik het geweldig om mijn 8 kleinkinderen de natuur te laten ontdekken en te laten zien hoe techniek werkt. Zo weet mijn oudste kleinkind hoe twee- en viertaktmotoren werken. We laten samen kuikentjes uitkomen, doppen samen erwtjes, ontdekken groenten, plukken bessen terwijl ik hen uitleg hoe giftige planten en hun bessen eruitzien,… Door mijn kleinkinderen ben ik ook bewuster gaan leven en neem ik bijvoorbeeld geen vliegtuigen meer.

Als laatste vind ik het ook heel leuk om te bricoleren. Zo heb ik mijn eigen huis helemaal verbouwd, en geholpen met bouwen of verbouwen bij de kinderen. Van chauffages of vloerverwarming plaatsen  tot dakwerken en van metselen tot vloeren of elektriciteitswerken.  Alleen stukadoren is niet voor mij weggelegd, daar moet je héél veel geduld voor hebben.

Wat inspireert jou?

De natuur! Bijna alles wat mensen uitvinden, is in een natuurlijke vorm in de natuur terug te vinden. Zo is het idee van elektriciteit bijvoorbeeld terug te vinden bij een sidderaal die schokken van 400 Volt kan geven en het principe van ledverlichting bij glimwormen of vuurvliegjes.

Ook techniek vind ik enorm interessant. Ik heb van mijn vader meegekregen om steeds te willen weten hoe alles werkt. Op mijn beurt geef ik dit ook mee aan mijn kinderen en kleinkinderen door bijvoorbeeld samen met hen een oude grasmaaier te demonteren en samen te kijken hoe het werkt.

Ook bij Marma interesseert techniek mij enorm. Zo ga ik op zoek naar de meest efficiënte oplossing om goederen zo effectief mogelijk en zonder beschadiging tot bij de klant te leveren. Denk bijvoorbeeld aan de vrachtwagens die zowel diepgevroren als gekoelde goederen kunnen leveren en waarbij het diepvriescompartiment variabel is van grootte via een verschuifbare valdeur, de routeplanner die onder andere rekening houdt met de volumes van gekoelde of diepgevroren  goederen die vervoerd moet worden of het warme luchtgordijn aan de diepvriesdeur die ijsvorming tegengaat. Dit laatste zorgt ervoor dat niet alleen de vloer voor de veiligheid ijsvrij blijft, maar ook dat op de voedingswaren zelf geen ijsvorming ontstaat. De warmte die uit de koeling en diepvries wordt onttrokken, wordt gerecupereerd en de overtollige energie van onze zonnepanelen wordt in de diepvries opgeslagen in de vorm van extra koude, zodat deze ’s nachts bijna niet moet draaien.

Waarom (of wanneer) ga jij met plezier naar je werk?

Alles wat techniek betreft, heb ik in de hand door het zoeken naar een technische oplossing. Het is echt een plezier om deze finesses te onderzoeken!

Ik sta dicht bij de mensen met wie ik werk en trek het me persoonlijk ook aan als het niet goed loopt voor iemand. Het is erg belangrijk om mensen vertrouwen te geven, betrokkenheid en spanwijdte te creëren. Een medekapitein is niet iemand die boven iemand staat, maar iemand die ertussen staat. Voor mij is het héél belangrijk dat iedereen hier graag komt werken. Dan is het echt een boot die we samen een koers laten varen om hetzelfde doel te bereiken!

Waarom is jouw functie onmisbaar bij Marma?

Logistiek zegt men is “a hell of a job”, het moet een hobby zijn om het te blijven doen. Er zijn namelijk een aantal struikelblokken:

  • Je hebt geen ‘voorraad’ van arbeid waaruit je naar behoefte kan putten en de werkhoeveelheid is onvoorspelbaar. Daarnaast zijn er zeer korte doorlooptijden. Om 14u in de namiddag starten we met de orderverwerking. Er komen bestellingen binnen tot 16u en ook deze moeten nog verwerkt worden. ’s Avonds komen de ultraverse goederen, afgehaald door onze eigen chauffeurs en dus niet op een vast uur,  toe en deze moeten tegen middernacht allemaal klaarstaan.
  • Het is niet eenvoudig om geschikte medewerkers te vinden want er wordt een hoge flexibiliteit gevraagd en ook vakkennis. Mensen moeten met scanners, boordcomputers in vrachtwagens, routeplanningssystemen, track & trace,… kunnen werken. De eisen rond vak- en productkennis en vooral de flexibiliteit worden alsmaar groter. Het is dus helemaal anders dan 25 jaar geleden, logistiek is echt een uitdaging vandaag de dag!

Van welke 5 bio producten ben je zelf helemaal weg?

Kaas en zuivel, vlees, fruit en groenten en kip (alles wat (ultra)vers is), de dranken en diepvriesvis, deze boet namelijk niet  in kwaliteit in door ingevroren te worden. De kip is echt héél lekker! Mijn vader had ook kippen op de boerderij rondlopen en onze stevige, zeer smakelijke Biokip doet me dan ook terugdenken aan mijn jeugdjaren.

Recept Bambuccino

Açai bowl meets Pure & Prime

Frietjes & Fishfingers met remoulade dip

Geroosterde kip met venkel

Taart met sardines en tomaat

Maak kennis met Lesly: medewerker commerciële binnendienst & boekhouding

Vegan Bambu® Cake

YOGI TEA® Maca Chai Dadel Smoothie

Levensgenieter en toegewijde Office Manager: Een dag in het leven van Elke

Welkom Amber, een creatieve duizendpoot!

Zomerdrankje met granaatappel

Marma’s strijd tegen voedselverspilling: Samenwerking met Too Good To Go en de voedselbank van Tienen

Marma goes electric

Marma en Biodis gaan samenwerken in de Belgische Bio Markt!

Reportage ROB-tv

Daikon komkommersalade

Cashew kroketjes

Miso Soep

Glutenvrij worteltaart

Pannenkoeken met miso karamel

Pink Latte

Virgin mojito met bessen

Commercialisering eetbare insecten

Aardpeer

Het leven zoals het is: onze chauffeurs

Marma beloond met nominatie Trends Gazellen 2023

Knolselder

Clementine

Snacken met sausjes

Vegan haverkoekjes

Bladerdeegspietjes

Butternut pompoen

Bananenbrood

Nieuw gebouw van Marma officieel geopend tijdens opendeurdag!

Onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden

Eiersalade

Couscous met Mozzarisella

Side dish pasta met Dr. Mannah's

Braambessen

Blauwe bessen

Medewerker Ludo, een echte natuurliefhebber

Radijs

Waarom kiezen voor bio kip?

Aardbei

Komkommer

Mozzarella soufflé

Aubergine

Welkom Irina!

Paprika

Interview met medewerker Samia

Groene selder

Sterke groei Marma beloond met nominatie Trends Gazellen

Alles kan veggie

Witloof

Aardappel vastkokend

Yoghurt bowl met Açai coulis

Quinoa Salade met Açai dressing

“No blender” Açai juice

Een gedreven magazijnier/receptionist, dat is Steven in een notendop!

Prei

Het bio label met het groene blaadje

Oat Daily smoothies

Coco Greek style tzaziki wraps

Acaï bowl

Hummus met natto

Tofufritters met kruidensausje

Gevulde pompoen met rooktempeh

Trio van dessert

Quiche met prei, groene selder en kalfsgehakt

Overnight oats met blauwe bessen en notenpasta

Broccoli

Stoofpotje

Herfstsoep van geroosterde groenten

Avocado smoothie met granola

Salade van courgette met kip

Sesamcrackers met notenpasta en zalm

Granola met chocolade

Gandaham kroket met witloof-appelslaatje

Valentijnsdessert met rode vruchten

Cocktail met alcoholvrije versie

Zeebaars

Welkom Monique!

Bekroonde bio producten

Burgemeester van Tienen op bezoek

Boekhoudster en natuurliefhebster Nele

Nieuw bij Marma: Ultravers bio vis & vlees!

Waarom is bio niet de Standaard ?

Marma is verhuisd naar Fred Chaffartlaan 11 in tienen

Maak kennis met Bart, jouw account manager voor Vlaanderen!

Ecologische alternatieven voor vrijwel alles

Covid 19 en bio

Veiligheid, Risico Beheer en HACCP

Kanaal Z 'Alle zaken op een rijtje' brengt Marma in beeld

Marma, een goed georganiseerd logistiek apparaat

Marma routeplanner. Goed voor het milieu en tijdsbesparend!

Marma pakt uit met verse bio groenten en fruit!

Marma blijft de customer service optimaliseren.